Energiatodistus

Energiatodistuksessa talon energiakulutus lasketaan mm. pinta-alojen, eristyksien, ilmanvaihdon ja lämmitysmuodon perusteella. Lisäksi todistuksessa on ilmoitettu toteutunut kulutus. Laskennallinen kulutus perustuu pinta-alan mukaan oletettuun henkilömäärään. Vaadi ostohetkellä lakisääteinen rakennuksen energiatodistus, niin pystyt arvioimaan tulevan asumisen kustannukset ja parhaimmat energiatekniset parannukset.

Laadin energiatodistuksia olemassa oleviin kohteisiin ja uudiskohteisiin. Teen todistukset omakotitaloihin, paritaloihin, rivitaloihin, kerrostaloihin, liikekiinteistöihin ja toimistorakennuksiin. Laadin myös käyttötarkoituksen muutoksiin ja rakennuslupahakemuksiin tarvittavat todistukset ja laskelmat.

Toimialueenani on pääasiassa Itä-uusimaa ja pääkaupunkiseutu. Todistus sisältää energialuokkalaskelmat, ohjeistukset energiatalouden parantamiseksi ja lämmityskustannusten alentamiseksi rakennuksessanne. Laskelmissa selviää, kuinka paljon voi säästää esimerkiksi lisäeristyksellä, paremmilla ovilla ja ikkunoillla, varaavalla takalla tai esimerkiksi lämpöpumpun asennuksella.

Energiatodistus vaaditaan lain mukaan aina asunnon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Nyt on otettu käyttöön uhkasakot, jos energiatodistus puuttuu. Sakot: Omakotitalo 800€, rivitalo 2000-4000€ ja kerrostalo 4000-6000€. ARA tarkistaa tehdyt asuntokaupat ja vertaa sitä energiatodistusrekisteriinsä.

Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta laatimisesta.

Energiatodistuksen vaiheet ovat lähtötietojen keruu, laskenta ja energiatodistuksen laadinta. Laatijan on käytävä tutustumassa kohteeseen.

Lähtötietoihin vaaditaan myös tilaajalta toimia, kuten energiakulutusten selvittäminen. Energiayhtiöt antavat kulutustietoja vain liittymän omistajalle.

 • Asiakkaalta tarvitaan:
  1. Kiinteistötunnus, rakennusluvan ja käyttöönottotarkastuksen päivämäärät
  2. Rakenne- ja pohjapiirustukset
  3. Energiakulutustiedot vuoden ajalta (sähkö, öljy, kaukolämpö, polttopuu, vesi)
  4. Laitetiedot katsotaan omistajan kanssa kohteessa (lämmitys, vesivaraaja, ilmanvaihto, lämminvesiputkiston eristys ja mahdollinen kierto)
  5. Lista tehdyistä energian kulutukseen liittyvistä parannuksista vuosilukuineen (esim. ikkunat, varaaja, takka, ilmalämpöpumppu)
 • Laatija käy paikan päällä tekemässä mittaukset ja tutustumassa piirroksiin ja laitteisiin (lämpö-, Ilmanvaihto-, vesi- jne.)
 • Näiden tietojen pohjata laaditaan energiatodistus
 • Energiatodistuksen palautus sähköpostilla ja/tai tulostettuna versiona postitse

Yhteydenottolomake

Puhelin: 040-829 6259 sähköposti: pekka@silvennoinen.info